Eerlijke en volledige voorlichting is nodig

Comité Orgaandonatie Alert

Introductie  •  Hersendood  •  Hartdood  •  Operatie  •  Literatuur  •  Alerts   •  Nieuws  •  Meer info

Uitspraak van de Reclame Code Commissie 11 augustus 2017

De orgaandonatie-campagne van het Ministerie van Volksgezondheid kan niet door de beugel. Dat heeft de Reclame Code Commissie geoordeeld. Het ministerie wekt in die campagne ten onrechte de indruk dat de donor is overleden wanneer zijn organen worden uitgenomen. In werkelijkheid is de donor “slechts” hersendood verklaard op basis van een protocol. Er is dan een uitval van hersenfuncties, maar de donor is niet overleden in de gebruikelijke zin van het woord. Door dit er niet bij te vertellen schaadt het ministerie het vertrouwen van het publiek, zo oordeelde de Reclame Code Commissie.
De klacht was door ruim 130 mensen ingediend.
Als het ministerie de beslissing van de Commissie opvolgt, dan zal dat ingrijpende gevolgen voor de campagne hebben (klik hier).


Andere kritische uitspraken

  1. -Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Op 4 juli 2017 heeft het dit college uitspraak in de zaak Sophie Kroone gedaan. Het ging in deze zaak over het verwijderen van meer orgaanweefsel en ander weefsel dan was afgesproken. Het college oordeelde dat de informatievoorziening rond orgaandonatie beter moet. Voor de aanbevelingen, zie de uitspraak zelf (klik hier).

- De Commissie van Beroep 8 november 2016 (klik hier).

  1. -De Reclame Code Commissie 21 februari 2017 (klik hier).Aandacht voor de uitspraak van het Tuchtcollege in het Journaal van

4 juli 2017. Klik op de afbeelding voor het fragment (2:14)

 

Met 5 minuten doodverklaard

Middels wetsvoorstel 35161 wordt er gewerkt aan de wijziging in de Wet op Orgaandonatie. Er komt een protocol waarin wordt opgenomen dat iemand na vijf minuten dood kan worden verklaard als er vijf minuten geen circulatie is geweest. Dit heeft verstrekkende gevolgen. Het voorstel staat bol van onzekerheden en er ontbreken duidelijke omschrijvingen.

Voor het volledige voorstel: klik hier.


Gaan ook de medici wakker worden?

In het tijdschrift Arts en Auto dat door veel artsen wordt gelezen, is een oproep geplaatst van een oud huisarts. Hij vraagt medici en anderen die in de gezondheidszorg werkzaam zijn en die twijfels hebben bij de orgaan-uitname, om zich bij hem te melden (desnoods anoniem).
Voor de oproep: klik hier.


Documentaire

Op 21 oktober 2019 werd de documentaire "Leve de organen" uitgezonden. Deze documentaire is door Frans Bromet op initiatief van een van de leden van het Comité Orgaandonatie Alert gemaakt.

Voor de film klik hier, voor het persbericht klik hier.


Uitspraak van de Reclame Code Commissie 22 augustus 2019

Het radio-spotje geeft de luisteraar een verkeerd beeld over de strekking “na de dood”. De commissie is van oordeel (adviseert) om niet meer op een dergelijke wijze te adverteren. Voor de gehele klacht en de uitspraak klik hier.